IN: Learn

The spiral staircase of House in Akitsu

A bold concrete staircase connects the floors of a house designed by Kazunori Fujimoto Architect & Associates.

Share

On a small peninsula near the city of Higashihiroshima in Hiroshima Prefecture, Japan, lies the 92.5 square-metre residence, named House in Akitsu, boasting unlimited views of the Seto Inland Sea. In their design approach, the architect, Kazunori Fujimoto, felt it was important to get the balance between the wall structure and the openings of the house right. “The most interesting challenge for this project was to create a comfortable inside silence combined with a new atmosphere of openness,” he states.

The spiral staircase of House in Akitsu

A broad flight of steps leads up to the building’s raised entrance, while further steps cantilever from the facade of this first block. These lead up to a roof terrace where residents can soak in more of the sea views.

Inside, the polished interior reflects the light that beams through the generous windows.  “The use of a polished concrete finish for the living room and the kitchen floor became important in order to give an additional value to the external light.”

The spiral staircase of House in Akitsu

Short flights of stairs connect the split-level spaces, while a tall concrete staircase twists its way between bedrooms located in the base of the structure and living spaces placed across the upper floor.

The spiral staircase of House in Akitsu

“The first floor is slightly buried and its ceiling was set lower than the living room in order to achieve a more private and cosy feeling,” explains the architect. “Here resides a very special concrete spiral staircase. The thickness of the supporting slab becomes invisible to its outer and inner end and it was designed in order to avoid any necessity of a central pillar,” Fujimoto says. 

This Japanese architect and his firm have designed a string of concrete houses, including another overlooking the Seto Inland Sea. 

Text source: Dezeen

Images source: Kazunori Fujimoto via Dezeen

 

 

 

Related Articles